42. FAROS MARATON 2017

Njemica i Talijan obranili titule

U subotu je u Starome Gradu na otoku Hvaru, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, održano 42. međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju – popularni Maraton Faros.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovao je 31 sudionik, 20 plivača i 11 plivačica, iz 13 zemalja, a vrhovni sudac prof. Milivoj Mirosavac je za sve njih, nakon pozdravnih riječi uzvanika (izaslanik predsjednice Kruno Peronja i gradonačelnik Antonio Škarpa), te intoniranja Lijepe naše označio start točno u 8 sati.

Ove godine se plivalo s nešto kurenta po već ustaljenoj ruti od Novo rive do rta Kabal i natrag (16 km).

Naravno, na stazi je uvijek borba sa samim sobom, s kilometrima, pa i s konkurencijom koja je na Farosu uvijek izuzetno jaka.

Uglavnom, prvi je na cilj doplivao Talijan Matteo Furlan (3:12:35), kome je ovo kako se i najavljivalo četvrta uzastopna pobjeda, što znači da je zadržao izvrsnu formu i nakon nedavno osvojenog 2. mjesta na 25 km na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Drugo mjesto osvojio je argentinski maratonac Guillermo Bertola (3:12:37), dok je trećeplasirani Nizozemac Lars Bottelier (3:12:47), kojeg je pri ulasku u cilj potopio Bugar Arseny Beketov i zbog toga bio diskvalificiran.

Ženska konkurencija je i ove godine usudimo se reći bila spektakularna. Da ‘još uja ima u svići’ Starograjanima je pokazala njima uvijek draga gošća i ovogodišnja pobjednica Angela Maurer (3:13:04). Dakle, ova nadasve iskusna Njemica obranila je prošlogodišnji naslov i sada je već deveterostruka pobjednica, dokazavši da je s pravom svrstavaju među tri ponajbolje svjetske daljinske plivačice svih vremena. Svakako, istaknimo da je drugo mjesto osvojila uvijek nepredvidljiva Amerikanka Christine Jennings (3:15:06), inače aktualna rekorderka staze iz 2013. godine (3:04:09), dok je trećeplasirana prošlogodišnja viceprvakinja Ruskinja Aygul Sagirova (3:22:06).

Od naših donatovaca najbrži je bio Dražen Adžić sa vremenom 4:04:24 kome je ovo bio deveti nastup na ovom prestižnom natjecanju. Nakon njega u cilj je uplivao debitant na ovom natjecanju Niko Vlatković sa vremenom 4:09:25. U svom drugom nastup na Faros maratonu Neven Pedišić sa vremenom 04:12:20 popravio je svoj osobni rekord za 37 minuta. Filip Erceg u cilj je ušao sa vremenom 4:18:11 te zabilježio svoj šesti nastup.

Faros 2017. rezultati