ECO SEA CROATIA – Akcija čišćenja podmorja Arbanasi

Ovu subotu 23. listopada s početkom u 10 sati u Arbanasima na Muškom banju ispod šetališta Karma, MO Arbanasi će u suradnji s KDP Donat, ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja, te talijanskom tvrtkom “Pelikan System” održati ekološku akciju čišćenja podmorja “ECO SEA CROATIA“.

Ronioci i plivači će vaditi iz mora sve što ne pripada prirodi i moru. Prema podacima direktora tvrtke Pelikan System, talijanske tvrtke koja je jedan od svjetskih lidera u sustavnom prikupljanju i zbrinjavanju plastičnog otpada iz mora, svake godine u moru završi 10 milijuna tona plastičnog otpada ili 1.300.000 slonova! Svaku sekundu 50 kg plastike završava u moru, od kojih 50% tone na morsko dno čime svjedočimo i u našem Jadranu. Ova akcija je i edukativnog karaktera, pa će se tako održati i radionice za djecu koja će kroz svoje sudjelovanje u razvrstavanju izronjenog otpada postati aktivni sudionici čišćenja podmorja, te će oslikavati cijelu akciju iz samo njihove vidljive perspektive.

Zdenka Vrgoč iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju održat će radionicu rekonstrukcije keramike, dok će Alen Petani održati malakološku radionicu u kojoj će djeca proučavati žive primjerke puževa i školjkaša. Naši vrijedni ronioci iz RK Sv. Roko fotografirat će podvodni živi svijet kao i cijelu akciju uklanjanja otpada, te će se tjedan dana kasnije upriličiti izložba s fotografijama i oslikanim dječjim radovima s Eco Sea akcije u gradskoj područnoj knjižnici Arbanasi. KDP Donat želi na ovaj način povezati svoje sportske ciljeve sa ekologijom i održivosti prirodnog okoliša i našeg mora, te pokazati da nije dovoljna samo teorija već i stvarno djelovanje u praksi.

Svi građani našeg grada, sportaši i svi oni koji su ekološki osviješteni, a poglavito mještani Arbanasa, su dobro došli na veliku akciju ovu subotu!